• Festivalorganisaties willen snel duidelijkheid over eendaagse evenementen.
  • ID&T en ruim veertig evenementenorganisatoren hebben daarom een kort geding aangespannen tegen de overheid.
  • Het kabinet verlengde maandag het verbod op meerdaagse festivals tot ten minste 1 september.

Festivalorganisatie ID&T en ruim veertig aangesloten evenementenorganisatoren willen met een kort geding voor 1 augustus duidelijkheid bij de overheid afdwingen voor evenementen zonder overnachting.

Maandag werd bekend dat deze evenementen nog tot 13 augustus moeten afwachten om te horen of en onder welke omstandigheden ze nog door kunnen gaan. Alle meerdaagse festivals met overnachting zijn in ieder geval tot 1 september afgelast.

Anderhalve week geleden gaf ID&T aan het kort geding aan te houden, omdat de evenementensector om tafel ging met het kabinet. In dat gesprek kwamen ID&T en de branche samen met de overheid overeen dat het veilig door laten gaan van festivals met overnachting logistiek onuitvoerbaar is.

Maar voor de evenementen zonder overnachting zien de festivalorganisatoren geen andere optie dan het kort geding door te zetten om een sneller besluit af te dwingen omdat de risico’s voor de ondernemers en de betrokkenen te groot zijn geworden. De rechtbank is gevraagd op de kortst mogelijke termijn een zitting te plannen.

“Hoewel we ontzettend teleurgesteld zijn dat we voor het tweede jaar op rij een editie van Mysteryland en Decibel outdoor moeten missen, hebben we begrip voor het verbieden van festivals met camping”, zegt COO Rosanne Janmaat van de ID&T Groep. “Maar op basis van de uitkomsten van Fieldlab-evenementen weten we dat we op een veilige en verantwoorde manier evenementen zonder overnachting kunnen organiseren.”

De organisaties die zich bij ID&T aansloten zijn onder meer die van Paaspop, Apenkooi, Zwarte Cross en Het Amsterdams Verbond.

Hele zomer geen meerdaagse festivals

Het kabinet zette maandag een streep door de festivalzomer. Meerdaagse evenementen mochten al tot begin augustus niet plaatsvinden, maar dat verbod is verlengd tot ten minste 1 september.

Aanvankelijk wilde het kabinet pas in de tweede week van augustus bekend maken of de grote festivals daarna nog doorgang konden vinden, maar het heeft nu toch besloten om de organisatoren al eerder duidelijkheid te geven.

Volgens Rutte is het op dit moment "niet verantwoord" om dit soort evenementen door te laten gaan. Het hertesten van bezoekers tijdens een festival zou logistiek niet goed te regelen zijn.

Het besluit is genomen "in overleg met de evenementensector", aldus Rutte. Organisatoren van festivals komen in aanmerking voor compensatie voor de kosten die ze al hebben gemaakt.

De grootste festivals die getroffen worden zijn onder meer Lowlands, Down the Rabbit Hole en Mysteryland.

Organisatie Lowlands teleurgesteld dat festival niet doorgaat

Door het kabinetsbesluit gaat Lowlands voor het tweede jaar op rij niet door.

"We zijn net zo diep teleurgesteld als jullie: twee jaar op rij geen Lowlands is onvoorstelbaar, ook voor de artiesten, toeleveranciers, sponsors, cateraars, hun personeel en honderden zzp'ers. We willen iedereen bedanken die de afgelopen maanden keihard hebben gewerkt aan het voorbereiden van het festival", laat de organisatie weten.

Mensen met kaartjes voor de edities van 2020 en 2021 krijgen automatisch hun geld terug. Zij ontvangen daar binnenkort meer informatie over.

Het doorgaan van Lowlands was al weken onzeker. Premier Rutte en gezondheidsminister Hugo de Jonge maakten begin juli tijdens de laatste coronapersconferentie bekend dat meerdaagse festivals tot en met 13 augustus verboden zijn. Lowlands viel daarmee net buiten de periode van de aangescherpte maatregelen.

De organisatie eiste afgelopen maand meerdere malen duidelijkheid, omdat er maar een week tussen de nieuwe maatregelen en het festival zat.

Vrijdag maakte de organisatie van het Belgische festival Pukkelpop, dat in hetzelfde weekeinde plaatshad en veel artiesten 'deelde' met Lowlands, ook al bekend het festijn te verplaatsen naar volgend jaar. In België werd het Covid Safe Ticket aangekondigd; het bewijs waarmee gevaccineerde en negatief geteste bezoekers vanaf 13 augustus toegang krijgen tot grote evenementen.

Voor niet-gevaccineerde bezoekers zou de maatregel betekenen dat ze zich tijdens het festival meerdere keren moeten laten testen. Dat is niet haalbaar, aldus de organisatie. Datzelfde geldt dus voor Lowlands.

Down The Rabbit Hole baalt, maar respecteert besluit annulering

Ook de organisatie van Down The Rabbit Hole vindt het jammer dat het festival ook dit jaar niet doorgaat.

"Door de vele onzekerheden rondom de Delta-variant van het virus heeft het kabinet besloten om geen meerdaagse evenementen met campingfaciliteiten toe te staan", laat de organisatie weten. "Hoe groot die tegenslag ook is, we respecteren dat besluit en zijn blij met de reddingsboei in de vorm van een garantiefonds waarmee we artiesten, leveranciers, cateraars, en alle andere duizenden handen die Down The Rabbit Hole maken kunnen steunen."

Festivalgangers met tickets voor de edities in 2020 en 2021 krijgen automatisch hun geld terug. Ze ontvangen binnenkort meer informatie daarover via e-mail.

Down The Rabbit Hole kon vorig jaar ook niet doorgaan. Het festival werd dit jaar van juli naar augustus verplaatst omdat de organisatie verwachtte dat het vanwege de coronamaatregelen anders helemaal niet haalbaar zou zijn. Ook verhuisde het evenement eenmalig van Beuningen naar het terrein van Lowlands in Biddinghuizen.

LEES OOK: Kom je terug van vakantie uit een EU-land? Dan moet je vanaf 8 augustus een coronabewijs laten zien – voor Spanje, Portugal, Cyprus of Andorra geldt de regel nu al